Blog #7 Nieuwe Fleckalmbahn in Kirchberg winter 2019/'20

17/04/’19

Heb jij het al gehoord? Het hoge woord is er uit!
De oude Fleckalmbahn uit 1984, die ons (zo’n 30.5 miljoen mensen) al 35 jaar lang (ongevalvrij!) naar de Ehrenbachhöhe brengt, wordt vervangen.
Afgelopen zondag 14 april 2019 draaide de lift zijn laatste rondjes. Meteen de dag erna, maandag, zijn ze van start gegaan met de eerste werkzaamheden. Naar verwachting zal de bouw van de nieuwe Fleckalmbahn zo’n 8 maanden duren. Naast dat het dalstation 20 meter meer in de richting van Kirchberg zal komen, zal er weinig veranderen aan de locatie. Daarentegen zal je vanaf volgende winter vanuit het bergstation naast de Ochsalm-Bahn uitstappen. Een grote verbetering is dat de nieuwe “Fleck” zal kunnen blijven draaien bij windsnelheden tot 70 km/h, waar de oude lift al bij windsnelheden van 40 km/h stil hing.

De Fleckalmbahn was al een aantal jaar het onderwerp van gesprek. Niemand zal dan ook ontkennen dat de lift toe is aan vervanging. Ook Laura kijkt uit naar de nieuwe lift, maar zo’n kleine knusse old school gondel, agh, het heeft toch wel wat, vindt ze. Daarom wilde ze dan ook niet haar kans missen om nog een allerlaatste keer met deze lift de berg op te gaan.

57244828_2448735941825469_222058330418315264_n


Een bewolkte frisse zondagochtend. Ik sta, net als ik wel vaker doe tijdens het weekend, onderaan de Fleckalmbahn om lekker een dagje te gaan skiën. Alhoewel het deze keer toch niet als een doorsnee zondag voelt, want vandaag nemen we afscheid van de oude vertrouwde Fleckalmbahn!

kranen voor ingang 14.4

Ik vind het leuk om te zien hoeveel mensen er speciaal, net als ik, voor de oude ‘Fleck’ zijn gekomen. Het is helaas geen stralende dag, maar dat mag de pret niet drukken!
Je kunt bijna niet om het grote nieuws heen, want voor de ingang staan er 2 kranen met daartussen een spandoek;
“Lieve oude Fleckalmbahn, bedankt voor 35 dienstjaren”.
Ook staat er een grote feesttent op de parkeerplaats, maar dat is voor vanmiddag!

Ik neem de Fleckalmbahn en geniet van het toch wel rustgevende ritje de Ehrenbachöhe op, want stiekem doet hij er best wel lang over. Zo’n oud wiebel gondeltje waar je al bukkend in moet stappen en vrij dicht op elkaar zit, is toch ook wel een stukje nostalgie! Tegelijkertijd bedenk ik mij dat de nieuwe 10-persoons lift niet alleen ruimer en comfortabeler zal zijn, maar uiteraard ook veel sneller. Ik hoorde dat de nieuwe lift wel 7 meter per seconde draait en je in 9,7 minuten boven bent in plaats van 13,5 minuten met de oude lift. Dus, langer plezier op de piste!

Na een heerlijke Kaiserschmarrn op de berg maak ik nog een tourtje via de toppen Steinbergkogel en Pengelstein om van de verse sneeuw te genieten van afgelopen nacht. Zo zachtjes aan krijg ik zin in een drankje en ben ik nieuwsgierig naar het feestelijke afscheid. Het klinkt al erg gezellig in en rondom de tent zodra ik bij het dalstation van de Fleckalmbahn aan gegleden kom. Met een drankje in de hand en muziek van het Wildkogel Buam duo uit de Hohen Tauern wordt er geproost op de oude Fleckalmbahn en de nieuwe die komen gaat.

Ik vond het best leuk om nog eens in een lift uit 1984 te zitten, maar ik kan niet wachten om volgende jaar als één van de eerste de nieuwe lift te bewonderen en uit te proberen!

Vanaf wanneer dat kan? 14 december 2019
Kijk jij al uit naar de nieuwe Fleckalmbahn?

IMG_8073Instagram
Facebook

@KitzSki @Kitzbueheler.alpen
#KitzSki #Kitzbüheleralpen